dies Mercurii

Idag är det.. Onsdag. Eller lilllördag, som kommer från Piglördag. Det låter ju ganska dumt. Mm, det kräver lite forskning. Anledningen till Att Onsdag kallas för Piglördag är för att man förr i tiden begagnade sig av pigor. Pigor är ju lite sämre en husfruar och äktahälftsbarn och sånt. Så när pigorna ville vara lediga så fick dom Onsdagen som dag att peta näsan på, eftersom dom alltid behövdes på Lördagarna. Det visste ni inte, va?

Onsdag kommer ifrån det fornnodiska religionssystemet med Asatron. Oden var ju en riktigt härlig kille, och därför gav man honom en helt egen dag! Det är ganska fint. Isdag hade Onsdagen hetat om jag fick välja. I vilket fall, så heter Onsdag dies Mercurii på Latin. Det kan man övsersätta till Mercurius dag, och eftersom man gärna ser Mercurius och Oden som jämnställda så blev det Onsdag istället för dies Mercurii (vilket hade vart svårt förvirrande om man fick höra en full 1400-tals bonde från Skåne (danmark?) säga det. Så Onsdag blir ganska bra.

Det var alltså lite fakta om Onsdag. Jahaja. För mig betyder Onsdagar (exklusivt för denna Onsdagen) att man skall städa, tvätta och spela tevespel. Sämre kan man ha det! Vad är en go Onsdag för er?

Er vän i veckan: Isak

Kommentarer
Postat av: SOFIAS

vad menar du nu:)? jag är lite seg nu efter skolan ;)

Postat av: SOFIAS

jaha du menade så:D jo men det är bara roligt att folk tar åt sig om de jag skriver om :) roligt :)

2010-09-15 @ 16:01:53
URL: http://adayofmylifee.blogg.se/
Postat av: Beatrice Jakbobsson [foto]

sv: vad roligt :D!

2010-09-15 @ 16:08:43
URL: http://beattriicee.blogg.se/
Postat av: irya

hej:)

2010-09-15 @ 16:10:03
URL: http://iirya.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback