I betraktarens öga

Vill fortsätta skriva lite om det jag påbörjade igår. Försöka visa hur vi gör det. Alla människor.

När vi ser oss i spegeln på morgonen, så tänker dom flesta av oss inte på hur vackra vi är. Som alla människor är. Däremot tänker vi på att vi inte möter måttet för hur vi vill se ut, på hur vi har några extra kilon, hur vi åldras, hur vi tappar hår, inte ser ut som tjugo längre eller vad det nu är. Det gör vi inte bara på morgonen. När vi är uppiffade för en kväll med vänner på staden, så tar vi en extra minut framför vår helkroppsspegel. Vi ser, men vi tittar inte. Man ser att kostymen hade suttit snyggare runt en mer muskulös nacke, eller klänningen hade varit så mycket finare om den satt på en smalare kropp. I dom flesta fallen så ser vi att vi inte möter våra overkliga förväntningar, så vi tänker att 'det får duga'.

Skitdumt! Men alla dom absolut flesta gör det. Om någon frågar dig om du skulle vilja ångra någonting med din kropp, så kanske du svarar att du är helt nöjd med hur du ser ut. Då ljuger du antagligen för personen som frågade, och så tänker du att man inte vill verka osäker eller liknande. Eller så svarar du som det är, kanske håller tillbaka lite, och berättar att du vill ha Jessica Albas rumpa, J Jamesons bröst eller Jula Roberts mun (haha). I värsta fall så blir den frågan en spark nerför trappan som leder till osäkerheten och man slutar som ett kolli, liggandes under vardagsrumsbordet i fosterställning maniniskt kliandes sig i ansiktet. Men, det är ju bara en sida på myntet.

Jag är helt övertygad om att alla människor älskar sig själva. Inte helt, men lite. En del kanske avskyr jaget, men är nöjda med någonting litet. Det lilla kan gott räcka för att så det fröet som till slut kan blomma ut till en sprudlande fontän av självsäkerhet och egenkärlek. Andra kan se sig i spegeln och se att kroppen dom färdas i inte alls är så dum, och att den rent av är vacker, sexig, symmetrisk eller vad man nu strävar efter. (Det finns givetvis den andra sidan (som är viktigast), med insidan, med jaget- själen och den obalans som man vill bli av med. Men just nu är det våra fysiska attribut jag vill prata om.) Men alla har vi någonting som är oerhört vackert, som kan trollföra andra, och som kan höja den egna självsäkerheten långt bortom det man förväntar sig. Om man bara lär sig att se det.

Att betrakta och se, är två helt olika saker. Att se saker som vi vanligtvis gör, innebär ju att vi spraymålar det vi ser med dömanden. Vi ser en kropp, som är "ful, vacker, äcklig, sexig, osymetrisk, balanserad", men vi ser inte vad vi tittar på egentligen. Kan du försöka se dig i spegeln, och bara berätta för dig själv vad du ser? Utan att lägga in värderingar i det? Att mota bort dom negativa känslorna, att ersätta dom med stunden som du bara betraktar, eller att allra helst betrakta, och vara tillfreds med det du ser? Klart att man kan åtgärda saker man inte är nöjd med, men är det verkligen så att det är hårfärgen, vikten eller kläderna som är felet? Felet att döma ut sig själv med negativa tankar sitter inte i spegelbilden, utan i våra huvuden. För vi dömer inte bara oss själva. Tänker du efter, så dömer dom flesta allting vi gör. Det kan vi komma till senare.

Försök att gå en hel timma ute bland folk, som åskådare, utan att döma andra.

Isak

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback